úterý 26. července 2011

Kim Larsen a Gasoline (Kim Larsen og Gasoline)

Je tu úterý a s ním další příspěvek do mého dánského deníku. Dneska se o vzrušení postaral Antoine, protože asi od 4:00 tak strašně chrápal a nedal se zastavit, že jsem to už nevydržel a při příchodu ze záchoda jsem jakoby náhodou pořádně bouchl dveřmi. A bylo po problému!:-)Hned ráno mě čekala inovace na snídani, začali nám dělat jablkový kompot se skořicí a taky úplně úžasný tvaroh s medem! To hned jinak začíná den!
Dopoledne opět výuka dánštiny, už se blíží závěrečný test, tak začínám trochu panikařit, ale zítra mám naplánováno studijní odpoledne!:-) Odpoledne nás čekala přednáška o dánské klasické hudbě od předního dánského odborníka Mogense Wenzela Andreassena. Bylo to zajímavé, ale ke konci už trochu dlouhé. Ale dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí, třeba to, že v dánské hudbě je velmi důležitá tzv. kvinta královny Dagmar. Tato středověká královna byla původem z Čech a když zemřela, vznikla na její památku tklivá píseň, která obsahuje tento interval. Tento první záblesk ovlivnil umělce natolik, že i v dílech 19. a 20. století je tento prvek hodně přítomen.
Potom jsme vyrazili do města zjistit, kolik mě budou stát jízdenky do Kodaně a na letiště, abych věděl, jak moc se budu moc rozšoupnout na farewell party, protože železnice je tady extrémně drahá. Zakončili jsme to na pláži, kde jsem udělal pár fotek. Potkali jsem tam spoustu dalších lidí z IPC. Konečně se umoudřilo počasí a dalo se koupat. Voda byla nádherně osvěžující. A ještě víc mě překvapilo to, jak je v místě s tak rušnou lodní dopravou, nádherně čistá. Paráda. Po večeři přišel na řadu večer s dánským národním pokladem - zpěvákem Kimem Larsenem a jeho skupinou Gasoline. Je to něco, co opravdu všichni Dánové milují. Doporučuju si něco od nich vyhledat na youtube. Přirovnal bych to k Olympicům v Čechách nebo tak nějak. Některé písně nám dokonce zahrál improvizovaný učitelský IPC band ve složení Nikolaj-bicí, Jeppe-kytara a zpěv a Mats na klávesy. Musím opět smeknout klobouk před tím, jak skvěle můj učitel dánštiny Mats hraje na klavír. Naprosto bezkonkurenční.


Jsem dneska nějak víc unaven. Asi mě zmohl ten nenadálý pohyb v podobě vycházky do města a plavání v moři! :-D Tak zase zítra!

pondělí 25. července 2011

Minuta ticha za Norsko (Et minut stilhed for Norge)

Ahoj, už třetí pondělní večer v Dánsku je tu! Je pondělí, začátek pracovního týdne a nejinak tomu bylo i tady v IPC. Opět jsme začali s výukou dánštiny. Na dopoledních lekcích jsem se mimo jiné dozvěděl, kolik tu za hodinu berou dělníci : Dánové 300 korun, Polákům dávají tak 200 korun ... dánských (násobte třemi). 900 CZK za hodinu opravdu není na dělníka špatný výdělek, už chápu, proč jich sem tolik jezdí. Jistě, část z toho tady nechají na daních, ale stejně to je ve srovnání s Českem dost slušná sumička! :-) Ve 12:00 jsme podobně jako celá Skandinávie uctili minutou ticha památku obětí masakru v Norsku a zpívali jsme jednu norskou píseň. Celé Dánsko norská tragédie velmi zasáhla, Kristof měl slzy v očích, když nám o tom povídal, stejně tak ostatní z mých dánských přátel. Je to vidět i na ulicích, kde je najednou mnohem více policistů ,než bylo předtím. Norský masakr dost možná ovlivní i podzimní parlamentní volby v Dánsku. Povídal jsem si o tom s Andreasem přes Facebook. Dánská nacionalistická krajně pravicová strana DF by po tomto mohla ztratit mnoho hlasů a tím i naději na vstup do vlády.
Po obědě jsme měli hodně zajímavý workshop nazvaný Coming to Denmark. 3 cizinci nám přišli vyprávět o tom, jaké to je sem přijet pracovat, studovat nebo se do Dánska dokonce vdát. Byl to irský učitel angličtiny a politologie, íránská studentka z Roskilde a Japonka, která se se svým dánským manželem seznámila tady v IPC! Bylo moc zajímavé slyšet jak klady, tak zápory toho, jak dánská společnost přijímá cizince. Uvedli trochu na pravou míru tu pohádku, ve které je Dánsko ráj na zemi. Jsem za tu objektivitu, se kterou tady všechno dělají moc rád.
Pak už jen nějaké domácí úkoly a večer opět dánský film. Tentokrát se mi až zas tak nelíbil, ale Kristof říkal, že se snažil najít alespoň nějaký film s happy endem a narazil jen na tohle! :-)
To bude vše, mějte se pěkně.

neděle 24. července 2011

Hvad skal du lave i weekenden?

Tak, a je za mnou další víkend. Omlouvám, se, ale nějak jsem nemohl najít síly na pravidelné příspěvky a proto píšu až teď. V titulku je jedna ze základních dánských frází : Co budeš dělat o víkendu? To jen abych taky působil výchovně a šířil dánský jazyk dál a dál do světa. Zároveň jsem si taky uvědomil, jak užitečné je, sem pravidelně přispívat. Člověk zapomíná a já už měl potíže s tím, vybavit si co přesně se odehrálo v pátek, sobotu a tak.
V pátek nás tedy čekala poslední dánština v týdnu. Už jen 5 dní, a je konec. Hrozně to letí. Odpoledne jsem se jal vyřešit svou tíživou finanční situaci v Danske bank. Byl jsem úspěšný, a tak peníze do konce pobytu už doufám nebudu muset řešit :-) Jen tak tak jsem se vrátil na trochu nudný workshop o dánské ortografii. Odpoledne opět jam v hudební místnosti, který skončil až těsně před večeří. Na večer byla naplánována karaoke párty. Zašel jsem tak, ale nebylo mi nějak dobře, pořád mi byla zima, tak jsem to radši šel vyléčit do postele. Ale asi to byla dobrá párty, slyšel jsem je ještě ve 3 ráno! :-)
Vzhůru na volný víkend. Na sobotu nebyl žádný program a tak jsem dopoledne využil k dodělání domácích úkolů a dalších restů z dánštiny. Odpoledne skoro všichni jeli lodí do Švédska. Já jsem tam ale už byl, a protože počasí nevypadalo nic moc, řekl jsem si, že se podívám do Dánského technického muzea nedaleko odtud. Taky jsem se chtěl kouknout na otevírací dobu půjčovny kol, protože na neděli jsem měl v plánu udělat si malý cyklovýlet. Jenže v neděli zavřeno - smůla. Bohužel mi nakonec nevyšlo ani muzeum, protože jsem zjistil, že jsem si na pokoji zapomněl všechny peníze :-D Jako náhradu jsem tedy zvolil procházku po východním pobřeží Sjællandu, což byla nakonec super volba. Vzniklo tak pár docela pěkných fotek. Večer jsem se dívali na dánský film a pak skoro celá IPC vyrazila do města do klubu Annexet, kde měl hrát syn Kristofa - vedoucího celého kurzu. Nakonec IPC tvořila tak 90% obecenstva!:-) Koncert to byl super, sednout si jen tak sám s kytarou před publikum je odvaha, a já mohl jen smeknout klobouk. Při návratu na pokoj asi kolem třetí hodiny ráno jsem bohužel omylem probudil Antoina, ale snad mi to odpustí. :-)
Noční příchod ale ovlivnil můj rytmus na celou neděli. Spal jsem asi tak do desíti a po brunchi jsem opět zalehl do postele s knížkou, kterou se mi podařilo dočíst až do konce. Takže neděle byla pojata vyloženě odpočinkově, včetně tradičního večerního filmu, který byl tentokrát hodně oddechový. Stejně bylo ošklivo, vlezlá zima a mrholení. Ale na dánském webu o počasí jsem četl, že od středy se má z Dánska stát sauna. Tak doufám, že alespoň protentokrát se trefí, zatím jim to moc nejde. :-/ Škoda jen, že začne být slušně jen pár dní před odletem.

Náročný víkend je tedy u konce, zítra se zase začínáme učit. Tak to má být! Mějte se!

čtvrtek 21. července 2011

Domy od Jørna Utzona (Jørn Utzons huset)

Dobrý večer ze severu. Opět se hlásím se svými skromnými zápisky. Můj pobyt v Dánsku pokročil do své druhé poloviny, už se to pomalu začíná krátit.
Dnešní dopoledne přineslo opět hodiny dánštiny, už s uzdraveným Matsem, takže paráda. Bohužel jsme dostali celkem dost úkolů, takže mám o zábavu až do pozdních nočních hodin postaráno. Ale jsem tu proto, abych se něco naučil, tak mi to až tak nevadí. Bohužel ale kvůli tomu nemůžeme jít dneska do hospůdky v centru města. Stejně je hnusně.
Odpoledne jsem byl opět na Nikolajově přednášce, tentokrát o horkých tématech dánské politiky. Jelikož je to tak trochu z mého oboru, tak mě to strašně bavilo, a určitě jsem si z toho něco odnesl!
Potom se zbláznilo počasí a začalo pořádně pršet, což trvá v podstatě až doteď. V plánu jsme měli navštívit domy v Helsingøru, které navrhl Jørn Utzon, známý hlavně z pozdějších let, protože navrhl i slavnou budovu opery v Sydney. Po domech nás prováděli sami majitelé, což bylo moc zajímavé. Domy samotné byly hodně zvláštní. Z vnější strany neměly téměř žádná okna, všechny byla umístěna do vnitřní strany domu. Uvnitř to byl výkvět dánského designu, moc hezký. Musím říct, že jsem byl překvapen, jak skromně Dánové žijí. Dům byl pro čtyřčlennou rodinu docela malý a i vybavení bylo hodně strohé, ale účelné. V Dánsku jsem vlastně neviděl žádný dům, který by na první pohled vypadal, že tam žijí boháči. Vlastně to tady tak vůbec nefunguje. Dánsko je zemí s nejnižší vzdáleností mezi nejbohatšími a nejchudšími, všichni tu díky vysokému progresivnímu zdanění berou v podstatě podobné peníze. Je to zajímavá myšlenka, ale u nás asi v nejbližší době nerealizovatelná. Welfare state je tu cítit prakticky odkudkoliv. Celá kolonie stejných domů byla zasazena do zeleně, která se mi ale zdála místy až přebujelá. Odnáším si zvláštní pocity, ale uspokojení, že jsem zase pronikl hlouběji do toho, jak se tady vlastně lidem žije.
Po večeři mě čekala ještě přednáška o Karen Blixenové, dánské spisovatelce, která napsala třeba knižní předlohu k filmu Vzpomínky na Afriku s Meryl Streep a Robertem Redfordem v hlavních rolích. Má nedaleko odsud i muzeum, kam se možná o víkendu vypravím.
Teď ještě dodělávám úkol a za chvíli už i seng ! :-)
P.S. : Kromě fotek přidávám ještě i jednu ochutnávku skandinávské hudby, švédskou skupinu Kent, která je podle Nikolaje vůbec nejlepší ve Skandinávii. :-)

Tak se mějte fajn.

středa 20. července 2011

Ulice Kodaně (Københavns gaden)

Dobrý večer přeju, tak jsem tu opět se skromnou rekapitulací mého dnešního dne. Na dnešek byla naplánovaná exkurze do hlavního města Dánska, do Kodaně. Vyrazili jsme asi v půl deváté ráno a nabrali směr jih. Jeli jsme podél naprosto úchvatného východního pobřeží Sjælandu, které po ránu vypadá jako vystřižené z filmu. První zastávka byla u Grungtvikova kostela, pro mě jako pro Čecha byl hodně nezvyklý. Samozřejmě opět nemohl chybět nádherný model lodi, směřující přídí k oltáři.
Dál nás čekala malá okružní jízda po centru Kodaně po místech, která jsme si pak odpoledne stejně prošli, až jsme skončili v přístavu, kde jsem nasedli na malou loďku, která nás provezla po kanálech v centru Kodaně. Bylo to jiné, než normální vyjížďka, kterou si jako turisté zaplatíte. Projížděli jsme i po místech s moderní architekturou, kam běžné turistické lodě nejezdí. Průvodce nám navíc dělal Kristof, takže jsme se dozvěděli skutečně všechno. Kodaň je zvláštní směsicí tradiční a moderní architektury, které se ovšem navzájem nijak netlučou. Zajímavým příkladem byly obytné domy na břehu moře, vytvořené z bývalých sil na obilí. Po asi hodinové plavbě jsme skončili v centru před budovou parlamentu. Před námi bylo celé volné odpoledne.
Připojil jsem se ještě s jednou Polkou k Francouzům, čehož jsem později litoval, protože skoro pořád mezi sebou mluvili francouzsky, ačkoliv anglicky umí celkem obstojně. Nechápu, že jim nikdo doma neřekl, že to je celkem neslušná věc. No to je fuk, nevadí. Ve středu jsou některá muzea v Kodani zadarmo, a tak jsme vyrazili přímo do Dánského národního muzea, kde byla zrovna výstava o Dánsku od pravěku po současnost. Nestihli jsme ji celou, ale obzvlášť část o dvacátém století se mi moc líbila. Pak jsme se vydali do Christianie. Pro ty, co přesně nevědí, o co se jedná, bych připomenul, že jde o čtvrť Kodaně, ve které byly dříve vojenské budovy. V šedesátých letech ale nepoužívané budovy zabrala skupinka mladých studentů a vytvořili unikátní stát ve státě. Po nekonečných tahanicích i násilí je v současné době Christiania nezávislá na Kodani, ale komunikuje přímo s vládou. Koho to zajímá, doporučuju si o tom někde něco najít, stojí to za to. V Christianii mají své vlastní peníze, vlajku atd. A hlavní věc, proč je tak proslulá je to, že se tam volně prodává marihuana, hašiš a další měkké drogy za dost výhodné ceny. V celé čtvrti se ale nesmí fotografovat, tak moc fotek nemám. Musím ale, říct, že jsem byl trochu zklamán, čekal jsem trochu něco jiného. Ale to je věc názoru samozřejmě.
V Christianii jsme proto až zas tak dlouho nepobyli a vydali se na cestu k soše malé mořské víly, nejznámějšímu symbolu Kodaně. Byla to docela štreka, ale vzali jsme to lodí, která tu slouží jako normální MHD přes Nyhavn, kde jsou na břehu úžasné pestrobarevné domy, takže vzniklo pár pěkných fotek. U sochy samotné bylo tolik lidí, že se mi jí podařilo vyfotit bez toho, aby u ní někdo pózoval asi až na popáté.
Vydali jsme se tedy zpět a já si po cestě dal dánskou pølse - klobásu. V Nyhavnu jsem si pak koupil velkou zmrzlinu politou čokoládou. Byla úplně skvělá, ale taky mě stála v přepočtu asi 130 českých korun :-D
Závěr odpoledne jsem strávil v souvenir shopu, kde jsem si koupil tričko, pohled a taky nějaké dárky. Čili jsem v současnosti mírně bez peněz, ale zítra si snad v bance v Helsingøru vyměním nějaká eura. Po večeři mě ještě čekal domácí úkol, esej se kterou se taky matlám doteď. 
Takže dneska super den, počasí nám vyšlo, program byl výborně připraven a navíc jsem udělal radost sobě a doufám, že až přijedu i ostatním. Jako obvykle jsem nevěděl co koupit Majdě, vybíral jsem nakonec asi mezi 5 věcmi. Tak doufám, že to , co jsem koupil jí potěší:-)

Tak se mějte fajn! Zase se ozvu.

úterý 19. července 2011

Koupání na pláži (Svømme på stranden)

Úterní dopoledne se opět neslo ve znamení dánštiny, Mats byl nemocný a tak jsme měli spojenou hodinu se skupinou Lise. Dělali jsme výslovnost písmena E, když jsem to pak počítal, zjistil jsem, že E se v dánštině může vyslovit osmnácti možnými způsoby, no není to šílený? Jak se to pak má člověk učit, když těch 18 zvuků umím stěží vyloudit.
Po obědě jsme vyrazili do hudební místnosti a jali se jamovat. Nacvičujem ale i některé dánské rockové písně, které bychom chtěli zahrát na závěrečné párty! Budu hrát asi na bicí, tak si můžete udělat obrázek, jak to asi vypadá.
Asi v půl čtvrté jsme s Poláky a Japonci vyrazili na pláž. Byl to docela nezvyk, ještě jsem nikdy neviděl tu typickou severskou písčitou pláž porostlou trávou. Moře bylo k mému překvapení krásně čisté a voda se mi nezdála až zas tak strašně studená. Přesto jsem byl jediný, kdy si z naší skupiny namočil víc než nohy! :-)
Večer nás čekalo promítání moc zajímavého dánského filmu Drømme (v češtině Jednou budem dál). 
A po krátkém hovoru s Majdou na Skypu se už odebírám spát, zítra totiž jedeme na výlet do Kodaně, tak omluvte i stručnosti tohoto příspěvku.
Dobrou noc.

pondělí 18. července 2011

Dánský pop a rock (Dansk pop og rock)

Tak se zase hlásím ze severu. Máme tu začátek nového pracovního týdne a totéž platí i o mně, tady v IPC v Helsingøru. Opět nám začala dopoledne s dánštinou. Dneska jsme s naší skupinou začali nacvičovat jednu z dánských písniček, kterou budeme předvádět na závěrečné párty příští pátek. Zatím to zní všelijak, tak uvidíme. Náš učitel, Mats, umí hrát skvěle na klavír, tak si myslím, že v nejhorším to zachrání on! :-) Ještě dopoledne jsem běžel k poštovní schránce, abych tam hodil pohled Majdě. Jsem zvědav, kdy dorazí do Prahy. Po obědě jsem byl na moc zajímavém workshopu o dánském nacionalismu reprezentovaném zejména Dánskou lidovou stranou (Dansk folkeparti). Jsem rád, že jsem se dověděl, že názory této extrémně antiimigrantsky zaměřené strany jsou většině Dánů úplně cizí. Pak následoval seminář Hidden Denmark, na kterém nám Nikolaj popisoval některé problémy současného Dánska, například bezdomovectví a závislost na alkoholu a drogách. Inu, žádná země není úplně bezstarostná. Po večeři následovalo konečně něco veselejšího, večer nás čekalo seznámení s dánským rockem a popem a jeho vývojem od 60. let 20. století. Bylo to moc fajn. Nejvíc mě zaujalo, že v době, kdy u nás zpívali prorežimní zpěváci písně o tom, jak jsou všichni šťastní, dánská hudební scéna se už tehdy v mnohém podobala té dnešní. Třeba co se týče rozmanitosti žánrů a témat, ke kterým se hudba vyjadřovala. Byl tam přesně vidět ten rozdíl mezi opravdu svobodným a totalitním státem.
Večer jsme zakončili u piána a kytary s dánskými songy, což bylo vtipný.Na zítra jsme domluvení s Kubou z Polska, že si odpoledne zajamujem, tak jsem zvědav.

Nashle zítra.

neděle 17. července 2011

Hamletův Kronborg (Hamlets Kronborg)

Pěkný nedělní večer vám všem, kteří se občas zatouláte na tuhle stránku! :-) Dnešní den se nesl ve znamení uvolněné atmosféry, protože nás čekal volný den. Konečně jsem se proto pořádně vyspal a z postele vylezl až po deváté. Hned potom jsem se pustil do domácích úkolů, kterých nám Mats naložil celkem slušnou porci. Dneska jsem poprvé absolvoval pro nás ne úplně obvyklý gastronomický zážitek, a to brunch. Jedná se o něco mezi snídaní a obědem a celý obřad trvá asi 2 hodiny, člověk si může nabrat cokoliv chce a klidně se víckrát vrátit.
Odpoledne jsme se domluvili s Poláky, Francouzi a Japonci, že vyrazíme na prohlídku asi nejznámější pamětihodnosti Helsingøru, hradu Kronborg, na který božský William Shakespeare zasadil děj své slavné hry Hamlet. Nakonec jsme se spojili ještě s lidmi z Německa, Británie, Litvy a Bulharska a šlo nás nakonec přes 20.


Prohlídka byla pěkná, ale musím říct, že jsem možná čekal trochu víc. Ale třeba podzemní katakomby byly super. Samozřejmě nemohla chybět návštěva souvenir shopu, kde jsem pro sebe a Majdu koupil pár věcí, které nám Dánsko budou ještě dlouho připomínat. Pak jsme se prošli po plážích pod Kronborgem, udělali pár šílených skupinových fotek a vydali se domů.
Po večeři jsem ještě pracoval na resumé filmu Ukradené jaro, které musím do zítra odevzdat, a taky jsem uskutečnil velkou videokonferenci skoro s celou rodinou. Večer nás čekal další z řady dánských filmů, tentokrát Blikající světla od Anderse Thomase Jensena, film nabitý černým humorem, který opět mohu jen doporučit.
Už mám víc než třetinu pobytu za sebou, utíká to rychle. Zítra už začíná nový pracovní týden.
Mějte se, přátelé.

sobota 16. července 2011

Severní Sjæland (Nordsjæland)

Ahoj, tak tu máme další večer a s ním i pravidelný příspěvek na mém novám blogu :-D Dnes bude ale trochu speciální, protože jsme dneska vyrazili na výlet po severní části ostrova Sjæland.
Ráno v 9 hodin už na nás čekaly před školou 2 autobusy, jeden s výkladem v angličtině od Kristofa a druhy s výkladem v dánštině, který vzal na svá bedra Nikolaj. Já jsem nakonec nastoupil do dánského autobusu, abych zůstal věren svému úsilí naučit se tuhle podivnou směs samohlásek a souhlásek, které se ještě navíc v mnoha případech ani nevyslovují. První zastávkou bylo Gileleje. Poslední opravdu rybářská vesnice v Dánsku. Začali jsme prohlídkou kostela, kde za války schovávali Židy a tajně je přepravovali na rybářských loďkách do neutrálního Švédska. Podařilo se tak zachránit více než 90% dánských Židů. Zaujalo mě, že v každém dánském kostele visí u stropu modely lodí směřující přídí k oltáři. Má to prý symbolizovat těžkou cestu lidského života do ráje. No, zajímavé. Potom přišel na řadu kouzelný přístav plný rybářských loděk a pláž s nádherným výhledem na moře i na protější švédské pobřeží. Moc pěkné místo.
Dál jsme pokračovali k muzeu Rudolpha Tegnera, dánského sochaře. Musím říct, že jeho díla mi zrovna moc neříkala, a tak jsem spíš ocenil to, jak bylo muzeum zasazeno do přírody. Všude kolem se rozprostíralo vřesoviště.
Potom následoval vrchol celého dne. Přijeli jsme do města Hillerød, kde se nachází královský zámek Frederiksbjærk. Bylo to něco nádherného, krásná stavba s ještě úžasnějším jezerem a parkem kolem. Moc se mi tam líbilo, uvnitř byla i expozice moderního umění s několika obrazy namalovanými dánským režisérem Larsem von Trierem. V souvenir shopu jsem si nakoupil i některé materiální vzpomínky na Dánsko. Tak tohle byla opravdu nádhera.
Poslední zastávku jsme uskutečnili v Lousianě - světoznámém muzeu moderního umění, které je přirovnáváno ke Guggenheimu v New Yorku nebo Bilbau. Shodou okolností jsem v Bilbau byl ani ne před měsícem, tak můžu porovnávat. Na Lousianě jsem ocenil hlavně to, jak je naprosto úžasně zasazená do přírody. Velká část exponátů je venku, a lidé mohou chodit mezi nimi, posedávat, polehávat na trávě kolem a nebo se jen tak dívat na moře. Nejvíc se mi líbila výstava obrazů, které byly namalovány na iPadu, to bylo fakt super.

Domů jsme dorazili pekelně utahaní a po večeři a hovoru s Majdou na Skypu mě zachvátila únava a tak jsem se zmohl už jen na část domácího úkolu. Zbytek dodělám zítra. Mám volnou neděli.
Mějte se tam na jihu krásně.

pátek 15. července 2011

Dánský design (Dansk design)

Dnešní den začal tím, že jsem na snídani ukradl 4 chleby a odnesl je na snídani mojí české návštěvě. Pak následovalo rozloučení. Teď by už měli být někde v kempu u Kodaně. Naštěstí dneska neprší, tak snad tentokrát přečkají noc bez úhony. Dopolední dánština byla zvláštní v tom, že jsme se dívali na dánský film Ukradené jaro (Det forsømte forår), který mimochodem všem doporučuju, ačkoli nevím, jestli vůbec existuje v češtině. My jsme se dívali s dánskými titulky, takže to celkem šlo.
K obědu jsme měli super těstoviny a potom už byl workshop o dánské výslovnosti. Výslovnost je podle mého asi nejtěžší věc na celé dánštině, která je, co se týče výslovnosti, nejtěžší ze skandinávských jazyků vůbec. Pak jsme chvíli hráli s Isabo badminton a odpoledne jsme se vypravili s malou skupinkou spolužáků a s Kristoffem na návštěvu do ateliéru designéra Toma Steppa v centru Helsingøru. Mluvil docela složitou dánštinou, tak jsem mu až zas tolik nerozuměl, ale každopádně to bylo hodně zajímavý, protože nám ukazoval věci, které navrhl - od houseboatu po stojánek na svíčky. A taky popsal, jak takový proces probíhá.
Večeře, to bylo něco úžasného. Na stole na nás čekal obrovský filet z lososa s rýží a špenátovou omáčkou. Jídlo tak za 200 korun u nás v restauraci, řekl bych. To jen potvrzuje moje slova o výborné zdejší kuchyni. Konečně jsem se naučil počítat ve francouzštině a tak jsem se na chvíli zbavil Antoina, který mě neustále něco učí a já pak mám v hlavě zmatek. Navíc jsem mu napsal pár obratů v češtině a on nad tím chudák strávil skoro celý večer. Ale aspoň jsem si v klidu napsal úkoly:-D Zítra jedeme na výlet po ostrově Sjælend, tak půjdu brzo spát. Zmáhá mě únava.
Tak nashle zítra!

čtvrtek 14. července 2011

Poprvé ve Švédsku (For første gang i Sverige)

Ahoj! Celou noc na dnešek strašně pršelo a když jsem se ráno setkal s českou expedicí, vypadali tak, že bylo vidět, že mají za sebou hodně náročnou noc. Nicméně s pomocí Lucky, zaměstnankyně IPC, která je z Česka a byla tak skvělá, že jim na dnešní noc nabídla přespání přímo u ní tady ve škole, se snad jejich problém alespoň částečně vyřešil, takže se konečně můžou umýt a pořádně se vyspat!
Dnešní dánština byla super a po obědě jsem měl sraz s L+A+M+T, kteří byli dopoledne na hradě Kronborg a za příšerného deště jsme šli do kiosku kousek odtud na typické dánské obložené chlebíčky, zvané smørrebrod. Protože už zítra odjíždějí, nedali se zviklat, a i když pořád hrozně pršelo, vyrazili jsme trajektem přes moře do Švédska. Já se tam ještě určitě podívám znova, až bude hezky, protože takhle jsme tam pobyli jen asi hodinu a pak jsem radši vyrazili nazpět -  moře se začalo nebezpečně vlnit. Nakonec jsme se propletli tím hustým lodním provozem v průlivu a to napětí jsme museli jít spláchnout jedním Tuborgem. (Dánské pivo, mimochodem  naprosto skvělé).
Pak jsme konečně dorazili ke mně do školy, a protože jsem zmeškal večeři, pozvali mě na pravé trampsky uvařené těstoviny. Snad se jim tu líbilo, i když počasí zrovna nevyšlo.
Na zítra máme naplánovaný dánský film a odpoledne setkání s dánským designérem, hořím zvědavostí.!:-)
Mějte se fajn!

středa 13. července 2011

Návštěva z Čech ( En dejlig besøg fra Tjekkiet)

Další, v pořadí už čtvrtý den strávený v Dánsku se nesl hlavně ve znamení mojí velké únavy, která trvala od rána až do pozdního odpoledne. Ranní výuku dánštiny jsem naštěstí zvládl a zajímavý byl i seminář o historii a vývoji dánštiny, který se konal po obědě (jak jinak, než opět vynikajícím). Musím opravdu ještě jednou vychválit zdejší stravu, přijde mi to jako super kompromis mezi zdravým a dobrým jídlem.
Odpoledne se moje únava projevila naplno a asi ve 4 jsem usnul a spal až do večeře, kterou bych samozřejmě zaspal nebýt Antoina, který mě probudil . :-) Trochu se zkazilo počasí, ale není to až zas tak k nevydržení, tak jsem rád za to, co máme. Celý den jsem netrpělivě čekal na zprávu od Lenky, Míši, Aničky a Tomáše. Dorazili nakonec asi v sedm hodin večer a hned jsme vyrazili na obhlídku města. Nakonec jsme zašli i do míst, kde jsem ještě nebyl, jako třeba přístav, odkud byl super pohled na Hamletův hrad Kronborg a viděli jsme taky těžce romantický západ slunce nad Baltským a vlastně i Severním mořem. Nakonec jsme našli i turistické informace, takže jsme jim našli i ubytování v jednom z místních kempů. Doufám, že v noci moc nezmoknou. Zítra odpoledne, kdy mám volno plánujeme jet trajektem do Helsinborgu ve Švédsku, snad vyjde počasí, mohlo by to být fajn.



Mange hilsner!

úterý 12. července 2011

Noví přátelé ( Mine nye venner)

Zdravíčko, doufám, že se máte dobře. K mému překvapení jsem dostal pár ohlasu, že tyhle moje výplody snad někdo i čte, za což jsem samozřejmě rád a budu vám vděčen, zachováte-li přízeň těmhle skromným příspěvkům.
Máme tu další den, který přinesl spoustu zajímavých událostí. Po snídani ve společnosti Isbo a Antoina jsem se odebral požádat o změnu kurzu. Vše se nakonec povedlo a teď chodím o úroveň níž, k učiteli jménem Mads. Kdybyste ho viděli, v životě byste ho na Dána netipovali, vypadá spíš jako Ital. Ale je fajn, dokonce mi dal svojí učebnici, protože jsem ještě žádnou neměl z důvodu toho přeřazení.
Po jak jinak než výjimečném obědě jsem začal dohánět, co jsem zameškal včera. Ve dvě hodiny jsem měl v plánu jít na seminář v angličtině o dánské literatuře. Paralelně s tím se konal jiný seminář, o dánské národní identitě, ovšem v dánštině. U dveří mě ovšem madam Bostrup, vedoucí kurzu a autorka učebníc vyhodila, ať prej si pěkně jdu na ten seminář v dánštině, tak jsem šel. Sice jsem nerozumně úplně všechno, ale docela se to dalo:-). Pak už následoval workshop v angličtině na téma dánské kultury, hlavním tématem byla kodaňská čtvrť Christiánia, známá tím, že jde o místo nezávislé na státu, kde platí vlastní měnou a je to dodnes ráj hippie, punku a alternativního umění atd. Až budeme v Kodani, doufám, že tam zajdeme. Po večeři jsem ještě musel udělat pár věcí pro přípravu na zítřek a pak jsem se rozhodl se jít projít po městě. Moje cesta ale skončila hned před bránou školy, kde si mě odchytla tzv. Østeuropaiske gruppe, tj. náš malý spolek studentů z východní Evropy (Polsko, Litva, Bulharsko, Rusko), načež nastala pravá bratrská slovanská družba, takže mám zas několik nových přátel (2 z Polska, 3 z Bulharska, po 1 z Litvy, Ruska, Německa a Itálie), což je fajn. Opět jsem se dozvěděl o výjimečnosti českého piva.
Česká výprava se mi dosud neozvala, tak doufám, že jsou v pořádku a zítra dorazí. Jinak jsem zjistil, že můj spolubydlící má s sebou na 21 dní asi 5 kusů veškerého oblečení, tak to bude ještě zajímavý :-D Naštěstí už dneska pral, takže snad klid :-).
Na závěr ochutnávka kultovního dánského zpěváka Kima Larsena a neméně kultovní písně Kvinde min. (něco jako Ženo má). :-D
Vi ses i morgen!

pondělí 11. července 2011

The second day in Denmark (Den anden dag i Danmark)

Tak a je tu další den. Dneska to celé začíná naostro. Ráno snídaně, a pak už celé dopoledne výuka dánštiny. Z mně neznámých důvodů jsem byl zařazen do té nejlepší skupiny, takže jsem hned od počátku musel vzkřísit  všechno, co v dánštině (ne)znám. Je to docela náročný, uvažuju o tom, že od zítřka půjdu do jiné skupiny, kde se ještě budeme zabývat mými četnými nedostatky v gramatice a ne rovnou konverzovat, ale uvidíme. Každopádně je to zvláštní pocit, když před vámi stojí profesorka, která napsala knížku, podle níž se učí dánština na Karlovce a vy zničehonic poznáte ten hlas, kterému jste pořád dokola nemohli porozumět na různých nahrávkách rozhovorů :-) . Jídlo je tu vynikající, to opravdu! No a odpoledne jsme vyrazili na obhlídku města, jehož centrum je docela malý. Samozřejmě jsme s mými novými francouzskými přáteli Isabelle a Antoinem neopomněli ochutnat pravé dánské pivo Tuborg a musim říct, že bylo fakt na úrovni. Jen tak pro představu, malé pivo tu stojí 25 korun ...dánských (krát tři). Takže na nějaké velké párty to tu nebude. :-) Pak jsem se jen tak zběžně prošel po městě, udělal pár fotek a šup zpátky do školy, kde už čekala výborná večeře a po domácích úkolech jsme zpívali písničky v dánštině, což byla nakonec docela sranda. Nepřekvapí, že krom dánské hymny to byly jen samé písničky zpívané po hospodách :-) Nojo, Dánové se holt napijou rádi.


Zítra se asi nechám přeřadit do jiné skupiny. A už jen pár dní zbývá, než mě přijedou navštívit Míša, Lenka, Anička a Tomáš, tak se na ně těšim.
Hav en god aften og vi ses i morgen!

Adventurous Journey

Dobrý večer, přátelé. Tak jsem si konečně i já založil tu věc, známou pod magickým názvem blog. Rozhodl jsem se sem psát svoje zážitky z pobytu v Dánsku. Ani ne tak proto, že bych si myslel, že by to někdo četl, ale spíš proto, abych já sám na nic nezapomněl. Ale samozřejmě budu moc rád, když bude mít někdo zájem o to si tyhle moje výplody přečíst.

Po rozloučení polibku od své milé Majdy ( jak taky jinak :-D )šlo všechno nejdřív podle plánu. Kontrola naobjevila sebemenší známky kontrabandu a samotný let proběhl bezproblémověa a rychle utekl. Na přistání s nádherným pohledem na dánské pobřeží půjde asi jen těžko zapomenout. Jenže pak začaly nevídané věci. Na celém kodaňském letišti totiž přestal fungovat systém odbavování zavazadel a nastal tak neskutečný chaos, kdy tisíce lidí pobíhaly po letišti snažíce se najít své zavazadalo. Mně samotnému se podařilo dostat se ke své tašce až po dvou hodinách od příletu. Takže celkem veselý začátek. Nicméně tenhle dost nepříjemný zážitek naštěstí překonal jiný, daleko zajímavější. Na palubě letadlo seděl totiž jen pár řad přede mnou Tomaš Berdych, pro ty, co se příliš nezajímají o sport, nejlepší současný český tenista a mně se při dlouhém čekání na kufry podařilo získat podpis přímo na boarding pass a dokonce prohodit pár slov, paráda. Takže mé očekávání celkem nudné cesty rychle vzalo za své.  Vlak už jsem naštěstí chytil bez problémů a vzhůru směr Helsingør. V důchu průběhu celé cesty mi samozřejmě z nádraží těsně ujel autobus a byl jsem nucen hmed zapojit své chatrné znalosti dánštiny. Kupodivu komunikace proběhla až nad očekávání úspěšně a dáma, které jsem se ptal, mě za živého hovoru dovedla až téměř ke škole. Po lehké konverzaci a buzení školníka se mi konečně podařilo v půl jedenácté večer dorazit na pokoj, který sdílím s jedním Francouzem, jmenuje se Antoine.
Takže dneska toho bylo celkem dost, jsem zvědav, co přijde zítra. Teším se.