pondělí 25. července 2011

Minuta ticha za Norsko (Et minut stilhed for Norge)

Ahoj, už třetí pondělní večer v Dánsku je tu! Je pondělí, začátek pracovního týdne a nejinak tomu bylo i tady v IPC. Opět jsme začali s výukou dánštiny. Na dopoledních lekcích jsem se mimo jiné dozvěděl, kolik tu za hodinu berou dělníci : Dánové 300 korun, Polákům dávají tak 200 korun ... dánských (násobte třemi). 900 CZK za hodinu opravdu není na dělníka špatný výdělek, už chápu, proč jich sem tolik jezdí. Jistě, část z toho tady nechají na daních, ale stejně to je ve srovnání s Českem dost slušná sumička! :-) Ve 12:00 jsme podobně jako celá Skandinávie uctili minutou ticha památku obětí masakru v Norsku a zpívali jsme jednu norskou píseň. Celé Dánsko norská tragédie velmi zasáhla, Kristof měl slzy v očích, když nám o tom povídal, stejně tak ostatní z mých dánských přátel. Je to vidět i na ulicích, kde je najednou mnohem více policistů ,než bylo předtím. Norský masakr dost možná ovlivní i podzimní parlamentní volby v Dánsku. Povídal jsem si o tom s Andreasem přes Facebook. Dánská nacionalistická krajně pravicová strana DF by po tomto mohla ztratit mnoho hlasů a tím i naději na vstup do vlády.
Po obědě jsme měli hodně zajímavý workshop nazvaný Coming to Denmark. 3 cizinci nám přišli vyprávět o tom, jaké to je sem přijet pracovat, studovat nebo se do Dánska dokonce vdát. Byl to irský učitel angličtiny a politologie, íránská studentka z Roskilde a Japonka, která se se svým dánským manželem seznámila tady v IPC! Bylo moc zajímavé slyšet jak klady, tak zápory toho, jak dánská společnost přijímá cizince. Uvedli trochu na pravou míru tu pohádku, ve které je Dánsko ráj na zemi. Jsem za tu objektivitu, se kterou tady všechno dělají moc rád.
Pak už jen nějaké domácí úkoly a večer opět dánský film. Tentokrát se mi až zas tak nelíbil, ale Kristof říkal, že se snažil najít alespoň nějaký film s happy endem a narazil jen na tohle! :-)
To bude vše, mějte se pěkně.

Žádné komentáře:

Okomentovat